Zelf satésaus maken

door Sebastiaan op 14 oktober 2011


Zelf satésaus maken

Satésaus, of pindasaus, een hele simpele saus om zelf te maken en binnen 5 minuten klaar. Zelfgemaakte satésaus is heerlijk bij veel gerechten. Het prettige aan satésaus is dat het bijna niet kan mislukken. Het belangrijkste is om de juiste basisingrediënten toe te voegen, verder is het voornamelijk een kwestie van smaak. Ikzelf vind het prettig als er veel smaken terug komen: zoet, zuur, zout en pittig. Hou je van pittig? Dan voer je de hoeveelheid sambal op. Een zoetekauw? Een schepje suiker doet wonderen. En vind je hem een beetje flauw? Wat zout kan dit makkelijk oplossen. Is de saus iets te zoet en plat van smaak? Voeg dan nog een scheutje azijn of tamarindepasta toe voor een goede saus. Het perfecte recept bestaat simpelweg niet, omdat iedereen een andere smaak heeft en van een meer zoete, pittige of romige saus houdt. Daarom is dit recept zo ingestoken dat je vanuit het basisrecept kan variëren. Probeer het uit en ontdek wat jij het lekkerste vindt!

Ingrediënten

5 el pindakaas (mag hele goedkope zijn)

1 klein blikje tomatenpuree

3 el ketjap manis (zoet)

2 tl sambal of 1 fijngesneden rode peper of ¾ tl cayennepeper

100 ml water

1 el azijn of tamarindepasta

 

Eventueel als toevoeging:

1 tl laos

1 tl komijn

1 el (palm)suiker

versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak

Bereidingswijze

Zet een pan op het vuur en zet het vuur laag. Haal met een eetlepel ongeveer 5 grote scheppen pindakaas uit de pot. Doe hier een klein blikje tomatenpuree bij. Voeg vervolgens 3 eetlepels ketjap, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel azijn of tamarindepasta en 100ml water toe. Voege eventueel nog zout of peper naar smaak toe. Blijf de saus vervolgens goed roeren en laat hem door pruttelen op laag vuur tot hij een goede dikte heeft en alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Variatiemogelijkheden:

  • Voor een meer romige saus. Gebruik in plaats van water: melk, kokosmelk, sojamelk of santen.
  • Voor een pittiger saus: voeg 1 eetlepel sambal toe. Kan ook vervangen worden door een Spaanse peper.
  • Voor een zoetere saus: voeg 1 eetlepel suiker of palmsuiker toe.
  • Hou je van een kruidige smaak, of van een beetje een twist? Gebruik dan 1 theelepel laos en/of 1 theelepel komijn (djintan). 

Deze saus is onder andere heerlijk bij Indonesische maaltijden, frietjes, maar ook bij de barbecue of vleesgerechten. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 man en is binnen 5 minuten klaar.

Er is niets zo eenvoudig als lekker en gezond koken wanneer je de juiste spullen hebt. Met KruidenThuis krijg je elke maand de kruiden van een andere keuken, bijvoorbeeld de Indonesische of de Italiaanse keuken, thuisgestuurd, inclusief voldoende inspiratie en recepten om deze keuken eigen te maken. Voortaan kan je gerechten zo uit de kast maken met de beste specerijen en kruiden zo in de kast. Lees meer over ons kruidenabonnement.

Meer lezen over de Indonesische keuken

De Indonesische keuken: een introductie

Indonesië als centrum van de specerijenhandel

Kruiden en smaakmakers in de Indonesische keuken

Recepten

Amé Komoeté (Eieren in kokossaus)

Rendang (Gestoofd rundvlees)

Saté Ajam (Kipsaté)

Satésaus

Sajoer Gado-Gado (Groentegerecht met seizoensgroenten)

Sajoer boontjes (Groentegerecht met boontjes)

Kerrie Oedang (Garnalen in kerriesaus)

Kerrie Ikan (Vis in kerriesaus)


Gepost in Maandthema  Recept 


Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.