Zelf pizza bakken

door Sebastiaan op 15 juni 2012


Zelf pizza bakken

Altijd gedroomd om zelf thuis de perfecte pizza te bakken? Lees hoe je een lekkere, krokante Italiaanse pizza maakt. De sleutel tot een goede pizza is een goede bodem, een goede tomatensaus, een goede topping en het juist bakken. Er is weinig zo fijn als je, vanaf de basis zelfgemaakte, pizza uit de oven halen wanneer de geur je tegemoet komt en de pizza je toe lijkt te schreeuwen om een hapje te nemen.

Veel recepten beloven een goede pizza, maar halen het in de praktijk niet. De belangrijkste tip om een lekkere pizzabodem te krijgen is het zo heet mogelijk bakken van de pizza (in de traditionele steenovens wordt op een nog veel hogere temperatuur gebakken) en het goed beleggen van de pizza. Lees alles over het maken van een goede pizzabodem en het maken van een lekkere tomatensaus.

Het maken van een goede pizza begint bij het pizzadeeg. Onderstaand recept is voldoende voor 800 gram pizzadeeg, genoeg voor 3 pizza’s voor grote eters of 4 pizza’s voor kleinere eters. Algemene stelregel: hou 250 gram pizzadeeg aan voor een grote eter, 200 gram voor een gemiddelde eter en 150 gram voor een kinderpizza. Voel je vrij om deze getallen aan te passen en onderstaand recept te vermenigvuldigen of delen.

Voor 800 gram pizzadeeg (voor 3 of 4 personen). Je kan er overigens ook voor kiezen een snelle pizzabodem te maken, of een nog snellere variant met een Turks brood als bodem .

Voorbereidingstijd 15 minuten, bereidingstijd 20 minuten, wachten 1-2 uur, voor 4 personen

500 gram bloem
250 ml water (lauwwarm)
25 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
3 eetlepels olijfolie
3 theelepels zout (fijn zout, zonder bergje)
1 theelepel suiker

Wil je een snellere versie maken? Zie dan hier het recept.

Deeg maken

Giet het lauwwarme water in een brede bak of schaal en voeg de gist en suiker toe. Roer goed door, tot de gist egaal verdeeld is. Laat vervolgens een kwartier staan.

Bestuif hem werkblad met wat bloem en maak hierop een bergje van de bloem, of gebruik een grote, brede kom. Meng het zout met de bloem en giet hier het gistmengsel en de olijfolie toe, eventueel in fasen. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een gladde, soepele bal geworden is. Doe de deegbal in een met olijfolie ingevette bak, dek deze af met een vochtige theedoek en zet deze op een warme plek weg, bijvoorbeeld naast de oven of de verwarming, om 1 tot 2 uur te rijzen. Zie voor meer tips en informatie over hoe een goede pizzabodem te maken het artikel hierover.

Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 250 of 270° C. Hoe warmer de oven, hoe beter het resultaat en hoe korter de pizza gebakken hoeft te worden.

Maak de tomatensaus

Maak een tomatensaus voor pizza, of als je heel weinig tijd hebt, ga voor een snelle versie door de pizza met een dunne laag tomatenpuree te bedekken. Gebruik naar smaak, maar een goede stelregel is ongeveer 80 ml per pizza.

Pizza bedekken

Kneed het deeg, dat nu ongeveer twee keer zo groot gerezen is, nog een keer goed door en verdeel het in de juiste portie per pizza. Rol elke portie uit tot een pizza. In feite geldt: hoe dunner de bodem, hoe lekkerder. Maak de randen iets dikker, zodat de saus er niet afloopt.

Bedek de pizza met een laag tomatensaus en beleg deze met plakken mozzarella (goed uitgelekt), doe hier vervolgens ingrediënten naar smaak op, bijvoorbeeld champignons, salami of olijven en doe hier een laagje vers geraspte kaas op, bijvoorbeeld parmezaan, of oude kaas. Bestrooi de pizza met oregano. Lees hier meer over welke ingrediënten je kan gebruiken voor een lekkere pizza.

Bakken

Zet de pizza op een ingevette bakplaat of ingevet bakpapier in de midden van de oven en bak 15 minuten bij 250 °C of 12 minuten bij 270 °C. Als je oven nog heter kan is een kortere tijd voldoende. In principe geldt: hoe heter de oven, hoe beter het resultaat. In de echte houtovens hoeven pizza’s vaak maak 1 of 2 minuten gebakken te worden. Deze bereiken dan ook temperaturen van ruim 400 °C.

Tips

Hoe krijg je een pizza met de beste smaak? Wees niet te zuinig met kaas en gebruik bij voorkeur kaas met een sterke smaak, bijvoorbeeld parmezaan of oude kaas. Jonge kaas heeft in principe te weinig smaak. Daarnaast is het erg lekker om pizza’s af te maken met wat goede, gedroogde oregano, of eventueel knoflook of basilicum.

Wil je graag meer leren over de Italiaanse, of andere keukens? KruidenThuis biedt een abonnement met daarin de beste gedroogde kruiden en specerijen en gaat elke maand op een speciale keuken in. In die maand ontvang je de gedroogde kruiden en specerijen van die maand thuis, samen met alle recepten en inspiratie die je nodig hebt om deze keuken eigen te maken. Lees verder om meer te weten te komen over ons abonnement.

 


Gepost in Recept  Maandthema 


Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.