Vanille kopen

door Sebastiaan op 24 juni 2012


Vanille kopen

Op zoek naar echt goede, betaalbare vanille? Haal de mooiste peulen van restaurantkwaliteit in huis en leer meer over vanille.

Vanille is zonder twijfel één van de meest verleidelijke smaken die we kennen. De intense, bijna bedwelmende, honingzoete geur wordt veel in parfums gebruikt. De complexe, delicate smaak is onmiskenbaar en heerlijk in zoete gerechten of dranken. Vanille is na saffraan het meest dure specerij te wereld, maar maakt dit ook meer dan waar. Mocht u ook interesse hebben in kwalitatief goede saffraan voor een goede prijs, klik dan hier. Of lees waarom saffraan zo prijzig is.

Er wordt lang niet genoeg vanille verbouwd om aan de wereldwijde vraag te voorzien. Vanwege de kleine hoeveelheid vanille die geproduceerd wordt en de hoge prijs ervan, is de vanillesmaak van 95% van alle producten die naar vanille smaken synthetisch. De stof vanilline wordt ontwikkeld uit verschillende afvalproducten, zoals hout, en kan goedkoop geproduceerd worden. Bekende producten als vanillevla en vanillesuiker worden meestal van hun smaak voorzien door deze synthetische vanilline.

Maar, als u eenmaal met echte vanille heeft gewerkt, wilt u niets anders meer. De smaak is onvergelijkbaar met vanilline (kunstmatige vanille) en door de geur is het een genot om met echte vanille te werken. Vanille wordt veel gebruikt in zoete gerechten, desserts, gebak en dranken. Voorbeelden hiervan zijn crème brulee, vanillesaus, vanille-ijs en de vele combinaties met chocolade, caramel of koffie. Daarnaast wordt vanille ook gebruikt bij bepaalde vissoepen, of gerechten met wit vlees.

Vanille bestellen

Wilt u ook écht goed vanille en niet die kleine, uitgedroogde peultjes uit de supermarkt? Wij halen onze vanille direct bij de importeur en verkopen alleen de beste kwaliteit. Onze peulen zijn ruim 16 cm lang, volslank, zitten vol zaadjes (die de smaak afgeven) en zijn nog een beetje olie-achtig. Wanneer u ze binnenkrijgt zijn ze mooi flexibel en buigzaam en u ruikt het meteen wanneer ze door de brievenbus komen vallen. Hier kunt u aan herkennen dat vanillepeulen van goede kwaliteit zijn.

Bestel nu uw vanille in onze webshop en laat u overtuigen. Wij rekenen nooit verzendkosten of andere onnodige kosten, what you see is what you get. Gewoon leveren van kwaliteit, geen fratsen.

Achtergrond vanille

Vanille komt uit de nieuwe wereld. De Azteken en Totonaken waren de eersten die, waarschijnlijk per ongeluk, de smaak van vanille ontdekten door de peul van de vanilleorchidee te laten drogen en fermenteren. Via Spaanse conquistador Cortez kwam vanille in de 16e eeuw in Europa terecht. De eerste 80 jaar werd vanille in Europa uitsluitend in combinatie met cacao gebruikt. Tot het eind van de 18e eeuw groeide vanille uitsluitend in Mexico, totdat het monopolie werd gebroken doordat de Fransen enkele planten meesmokkelden naar het eiland Reunion (ook wel bekend als Bourbon eiland). Sindsdien is deze vanille bekend als Bourbon-vanille.

Vanille is de zaadpeul van een orchidee die tot 20 meter hoog kan groeien. De kleine, maar prachtige, trompetvormige bloemen bloeien slechts een halve dag, en komen één voor één tot bloei. Doordat de vanillebloemen alleen bestoven kunnen worden door een kleine bij (Melipone) die alleen in Mexico voorkomt, was de teelt in andere landen in eerste instantie onsuccesvol. De planten kwamen wel tot wasdom, maar droegen geen vrucht. Nog steeds worden alle vanillebloemen buiten Mexico met de hand bestoven. Omdat de bloemen zo kort bloeien dienen alle planten tweemaal per dag langsgegaan te worden. Na bestuiving duurt het nog zes tot negen maanden voordat de peulen rijp zijn om geplukt te worden. Na de pluk gaan de peulen korte tijd in heet water of worden ze luchtdicht verpakt om verdere groei tegen te gaan. Hierna worden de peulen elke dag in de zon gelegd en ’s nachts verpakt in matten en houten kisten om ze te laten uitzweten.  Tijdens de volgende stap worden de bonen in rekken gelegd om hun smaak te verhogen. Het hele fermentatieproces duurt ruim een half jaar en gebeurt geheel handmatig. Dit proces is nodig om de peul haar karakteristieke smaak te laten ontwikkelen. De vanillepeul zelf bevat honderden stoffen die de smaak van vanille bepalen. De belangrijkste is vanilline, die voor een groot deel van de geur en smaak verantwoordelijk is. De andere aanwezige stoffen zorgen voor de specifieke smaak van pure vanille en zijn per regio en jaar verschillend.

Vanille is het meest populair in Amerika en Frankrijk, de grootste afnemers. De meeste vanille wordt verbouwd in Madagascar, India en Indonesië. Van de 150 verschillende soorten vanilleplanten zijn er twee die commercieel worden gekweekt voor culinair gebruik, Vanilla planifolia (Bourbon) en Vanilla tahitiensis (Tahiti). Ongeveer 99% van alle vanille die geproduceerd wordt is Bourbon-vanille, de vanille die wij in Nederland kennen. Tahiti-vanille beslaat ongeveer 1% van de wereldproductie en heeft een lager gehalte aan vanilline, bevat meer vocht en heeft een wat meer bloemig aroma.

Gebruikswijze vanille

Echte vanille kan je op meerdere manieren gebruiken. De twee belangrijkste technieken zijn warme en koude extractie. Bij warme extractie wordt de peul meegekookt, waardoor deze zijn smaak snel afgeeft. Bij koude extractie wordt de peul toegevoegd aan koude drank of ingrediënten, die vervolgens weken of maanden bewaard worden alvorens ze te gebruiken. Bij koude extractie geeft de peul veel langzamer haar smaak af, maar er gaat niets van de smaak verloren door het verwarmen. Met koude extractie kunnen daardoor veel intensere smaken worden verkregen. Hieronder worden de verschillende technieken kort uitgelegd. Lees hier meer over hoe vanille te gebruiken.

Bestel nu kwalitatief goede vanilleAbonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.