Mexicaanse tortilla's

door Sebastiaan op 28 augustus 2012


Mexicaanse tortilla's

Mexicaanse tortilla’s worden traditioneel gemaakt van maïsmeel en zijn de basis van de Mexicaanse keuken. Veel huishoudens in Mexico gebruiken torilla’s als basis van de maaltijd, net zoals in Nederland vaak aardappels worden gebruikt. Torilla’s zijn een soort platte pannenkoeken, gemaakt van maïs- of tarwemeel die warm worden gegeten, meestal met een vulling of om andere gerechten mee te eten.

Tortilla’s worden al duizenden jaren geleden. De eerste vondsten gaan ongeveer 12.000 jaar terug. De oude volkeren die Mexico bevolkten, zoals de Maya’s en de Azteken, beschouwden maïs als de basis van de beschaving. Volgens hun legendes is de mens zelfs geschapen uit maïs. Alleen al in Mexico worden ruim 40 verschillende soorten maïs commercieel verbouwd. De Spanjaarden gaven tortilla’s na hun ontdekking van de Nieuwe Wereld hun naam, die ‘kleine cake’ betekent. Nog steeds zijn tortilla’s erg belangrijk in de Mexicaanse keuken, maar is de tortilla ook aan een wereldwijde opkomst bezig. In Amerika is de tortilla zelfs na brood het meest verpakte graanproduct geworden (nog voor bagels en muffins). In Amerika is het zelfs zo populair geworden dat het niet meer als een exotisch, maar als een eigen gerecht wordt gezien.

Soorten tortilla's

Tortilla’s worden in veel soorten gemaakt en gegeten. De meest bekende soorten zijn

Tortillachips oftewel nacho's: driehoekige chips die gemaakt worden van maïstortilla’s en kort gebakken worden. Deze gezouten chips hebben een zeer specifieke smaak en worden vaak gebruikt om salsa of guacamole mee te dippen. Warme torillachips zijn ook heerlijk in een ovenschotel met bonen, of simpelweg door er kaas overheen te smelten.

Burrito´s: Gemaakt van tarwemeel, worden burrito’s gemaakt van opgerolde tortilla’s met een vulling van bijvoorbeeld bonen, vlees, salsa, sla, kaas, sour cream of rijst.

Taco´s: Gemaakt van tarwe- of maïsmeel, worden taco’s simpelweg om een vulling heengevouwen. Taco’s zijn vaak een stuk steviger en stijver dan burrito’s en worden gevuld met bijvoorbeeld kip, rundvlees, groente en/of kaas. Taco’s worden meestal zonder bestek gegeten, maar enige oefening om een taco zonder te knoeien of deze te breken is vaak nodig. Taco’s zijn in het westen onder andere bekend geworden door de fastfood-keten Taco Bell.

Recepten

Bonenschotel met nacho's

Nacho's uit de oven

 Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.