Guacamole

door Sebastiaan op 28 augustus 2012


Guacamole

Guacamole is één van de meest bekende Mexicaanse gerechten en heeft een lange geschiedenis. De Azteken maakten deze avocadomousse al in de 16de eeuw en hiermee is het een eeuwenoude saus. In beginsel was het een saus, of bijgerecht, die erg goedkoop was en smaak gaf aan bijvoorbeeld tortilla’s. Avocado’s groeien in grote hoeveelheden in Mexico en dit maakte het een erg goedkoop en makkelijk gerecht. Het woord guacamole betekent dat ook simpelweg ‘saus van avocado’s’.

Buiten Mexico en Zuid-Amerika zijn avocado’s veel minder veelvoorkomend en dit maakt het een vrij exclusief gerecht, met ook precies diezelfde status. Het succes van guacamole is enorm geweest en door de opkomst ervan is ook de productie van avocado’s, het belangrijkste ingrediënt, flink gestegen. In Amerika is het één van de bekendste en populairste sauzen geworden, die vooral bij de Super Bowl (de jaarlijkse finale van de American Football competitie) een hoogtepunt beleeft. Behalve als dipsaus bij tortilla’s kan guacamole bij de meeste Mexicaanse gerechten gegeten worden. De zachte, romige smaak past goed bij de vaak pittige en kruidige gerechten.

Gezonde snack

Guacamole wordt gemaakt van avocado’s, tomaat, ui, rode peper, limoensap, koriander, peper en zout. Het is daarmee een erg gezonde snack. Avocado’s bevatten bijvoorbeeld veel goede (onverzadigde) vetten. Guacamole bij tortillachips eten is natuurlijk wat minder gezond, maar wel erg lekker!

Er zijn talloze variaties op guacamole, probeer vooral uit om uit te vinden wat jouw favoriete smaak is! Speel eens met de hoeveelheden zout, peper, limoensap en rode peper om die smaak te krijgen die helemaal bij je past. Guacamole mag best pittig zijn en moet zeker niet flets van smaak zijn.

Recept

Recept voor guacamoleAbonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.