Indiase curry

door Wilrieke op 18 september 2012


Indiase curry

Denkend aan India, dan zie ik niet de Taj Mahal voor me. Ik denk in eerste instantie aan heerlijk Indiaas eten. En bij Indiaas eten denk ik aan Indiase curries. Pannen vol kleurige groenten en zacht vlees, met geurige sausen vol kruiden en specerijen pruttelend op een vuurtje. Het water loopt me in de mond. De beslissing is makkelijk: vanavond maak ik een curry!

Curry, kari, kerrie en garam massala

Het woord curry in een Engselse verbastering van het Indiase woord ‘kari’, dat saus betekent. Saus betekent hier dat groenten en/of vlees gekookt worden in een hoeveelheid vocht met kruiden. Deze kari’s werden door de Britten van de Oost Indische Compagnie ontdekt in de 17e eeuw, tijdens handelsmissies in het zuidoosten van india, in een gebied dat als Madras bekend stond. De Britten berichtten het thuisfront over een ‘kruidenmengsel dat gebruikt wordt voor het maken van kari-gerechten en dat kari-poeder ofwel curry-poeder wordt genoemd’. Ook in Nederland kreeg dit kruidenmengsel bekendheid. De term curry verbasterde tot kerrie. Kerrie madras is wel de bekendste variant van kerriepoeder die wij kennen. Kerriepoeder is een kruidenmengsel dat aangepast is aan de Europese smaak en slechts nog een klein beetje lijkt op de traditionele kruidenmengsels van de Indiase keukens. Deze kruidenmengsels zijn bekend als garam masala, wat ‘intens smakend kruidenmengsel’ betekent.

Ingrediënten

Er zijn talloze recepten denkbaar die onder de noemer curry vallen. De overeenkomst tussen al deze gerechten is het gebruik van een, vaak uitgebreid, mengsel van kruiden en specerijen, waaronder vaak cayennepeper. Curries kunnen vegetarisch zijn of vlees, vis, gevogelte of zeevruchten bevatten. Een curry kan ‘droog’ zijn, waarbij een kleine hoeveelheid vocht tijdens het kookproces wordt gebruikt. Dit verdampt en laat een kruidig korstje achter op de ingrediënten. Een curry kan ook ‘nat’ zijn en een saus bevatten. Zo’n saus bestaat in de basis vaak uit yoghurt, kokosmelk, gepureerde groenten of bouillon.

Curry maken

Ondanks dat er oneindig veel recepten zijn om een curry te maken, kun je een aantal basisstappen volgen. Gebruik verder je eigen fantastie.

  1. Begin met het verhitten van ghee, boter of olie.
  2. Fruit desgewenst een fijngesneden ui
  3. Voeg specerijen toe. Denk aan knoflook, gember, cayennepeper, ketoembar, komijn, kurkluma, kerrie, kaneel, zwarte peper, venkelzaad, paprikapoeder en/of kardemom, en roerbak tot de geuren vrijkomen.
  4. Voeg vlees, vis of groenten toe en roerbak kort.
  5. Voeg voor een natte curry vocht (water, yoghurt, kokosmelk, bouillon) toe.
  6. Draai het vuur zacht en laat de curry pruttelen tot het gerecht de gewenste consistentie heeft.

Recepten

Aardappelcurry

Rode linzen met tofu

Kikkererwtencurry I

Kikkererwtencurry II

Tomatencurry


Gepost in Maandthema  Achtergrond 


Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.