De Thaise keuken

door Wilrieke op 25 april 2013


De Thaise keuken

 

Thailand is zeer divers. Er zijn ondoordringbare jungles, rijstvelden zover het ook kan zien, stranden, rivieren en de oceaan. Door het tropische klimaat zijn er het hele jaar door verse vruchten, groenten en bloemen. De Thaise keuken gebruikt veel kruiden, vers en gedroogd. Gerechten worden gestoomd, gekookt of geroerbakt, en soms gefrituurd in een wok.

Een Thai eet niet graag alleen. Eten is het vieren van leven en wordt de hele dag door gedaan. Een goed gerecht is iets om met recht trots op te zijn. Vele gerechten worden tegelijkertijd geserveerd en voorzien van kleurige decoraties gesneden uit vruchten en groenten. In een gerecht wordt gezocht naar een goede balans tussen smaken, kleuren en texturen. Hieruit blijkt de invloed van de Chinese yin-yangfilosofie. Thailand ligt tussen China en India. Dat de beide landen de Thaise keuken danig hebben beïnvloed zal dan ook geen verbazing schetsen.

De verschillende schotels worden tijdens een maaltijd niet in een bepaalde volgorde genuttigd, hoewel het niet de bedoeling is om alles tegelijkertijd op je bord te scheppen. Iedereen neemt wat rijst op zijn bord, schuift wat apart, mengt dit met een beetje van een ander gerecht, en eet dit op. Dan wordt het volgende gerecht met wat rijst gemengd. Na iets pittigs kiest men iets milds. Na iets dat is gestoomd, iets dat is gefrituurd, et cetera. De Thai kennen dan ook geen specifieke voor- of hoofdgerechten. Een kom rijst is een vast onderdeel van iedere maaltijd. Het Thaise woord voor eten, gin khao, betekent letterlijk 'rijst eten'. Soep is zeer gebruikelijk gerecht. De meeste Thaise soepen zijn lichte soepen gebaseerd op bouillon of kokosmelk. Een ontbijt bestaat doorgaans uit dezelfde gerechten als elke andere maaltijd. Net zo pittig dus!

Bekende kruiden en specerijen uit de Thaise keuken zijn knoflook, citroengras, gember en rode peper. Al is de rode peper pas in de 16e eeuw geïntroduceerd in de Thaise keuken; hij is er niet meer uit weg te denken. De rode peper zou het lichaam afkoelen, eetlust stimuleren en voor evenwicht en harmonie in het voedsel zorgen. Veel kruiden en specerijen worden in de Thaise keuken vermalen tot een currypasta. De recepten werden van generatie op generatie doorgegeven wat de smaak van elke pasta uniek maakt. Van geel tot groen tot rood, van mild tot zeer pikant. (Let op, niet de rode maar juist de groene pasta's zijn het meest pikant!)

Thai koken op gevoel. Proef daarom bij de recepten of de gerechten de smaak van uw voorkeur hebben, en voeg naar wens extra zoete, zure, zoute, bittere of pikante smaken toe door te variëren met de hoeveelheden van bijvoorbeeld azijn, paper, vissaus, zout en suiker.

Specifieke ingrediënten

Thais koken vraagt een paar specifieke ingrediënten die ik je aanraad om in huis te halen: Thaise vissaus, sojasaus, kokosmelk en eventueel palmsuiker. Al deze zaken zijn te koop in de goedgesorteerde supermarkt of toko. De recepten zijn niet ingewikkeld en vragen meestal slechts een korte bereidingstijd. Eet smakelijk!

Recepten

Pittige kokossoep

Thaise noedelsoep met kip

 

Thaise satésaus

Koriandersaus

Kokosrijst

Gebakken bananen

 

Saté van tofu

Gebakken tofu met cashewnoten

Thaise roergebakken groentemix

Gemengde groenten in kokosmelk

 

 

Gebakken rijst met kip

 

 

Zoete garnalencurry

 

Thaise gebakken rijst met garnalen

Krabkoekjes

Visstoofpotje

Gestoomde witvis met kruiden

 

Loempia's

Vegetarische loempia's

 

Pittige kipsalade

Komkommersalade

 

Mango-ijs

Thais zoet rijsttoetje



Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.