De Italiaanse keuken

door Wilrieke op 3 juni 2013


De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken draait om de beleving van intense, pure smaken. Het is veel meer dan eten, het is een levensstijl. Gerechten bevatten weinig verschillende ingrediënten, maar wel ingrediënten van hoge kwaliteit. De bereiding is veelal eenvoudig, en bevat weinig stappen, maar de gerechten zijn juist door deze eenvoud en de hoge kwaliteit ervan, vaak ontzettend lekker.

Er zijn veel regionale verschillen in de Italiaanse keuken. Daarnaast zijn er veel internationale invloeden. Zuid-Italiaans eten vertoont Arabische kenmerken, terwijl je in de regio rondom Triëste Oostenrijks-Hongaarse invloeden zult opmerken, bijvoorbeeld in een goulash. Napels is de bakermat van de pizza. Het noorden gebruikt vele soorten rijst in bijvoorbeeld risotto, maar kent ook de polenta. De regio rondom Parma is beroemd door de parmaham en parmezaanse kaas. Bijzonder is vooral ook de beleving van eten in Italië. Elk dorp heeft wel zijn eigen pasta en eigen manier om deze te combineren en eten. De bereiding ervan is vaak erg traditioneel en er wordt ruim de tijd genomen voor het maken ervan. Eten met ontzettend veel liefde en tradities. Wie van deze tradities afwijkt zal vaak meewarrige blikken oogsten. Net als ons gebruik van pasta’s en pizza’s. Traditioneel en authentiek? Niet echt. Lekker? Absoluut!

Wat in heel Italië grofweg overeenkomt is de opbouw van de maaltijden, het veelvuldige gebruik van olijfolie en een aantal ingrediënten. Een typische Italiaanse maaltijd begint met antipasti, een keur aan kleine hapjes die kunnen bestaan uit verse of ingemaakte groenten, vleeswaren of warme gerechtjes. Voorbeelden zijn focaccia, dun en krokant gebakken brood, belegd met pesto of prosciutto crudo, een delicatesse van zeer fijngesneden, gerijpte ham. Andere bekende voorbeelden zijn carpaccio en insalata caprese.

Als tweede gang is er vaak een tussengerecht welke meestal bestaat uit pasta. Italianen eten pasta, of in sommige streken rijst, niet als hoofdgerecht zoals wij dat doen. Er zijn vele soorten pasta, allemaal met een eigen naam en herkomst. Bekende soorten zijn spaghetti, macaroni, tagliattelle, lasagna, penne en tortelini. Een typisch Italiaanse bereiding van pasta is heel simpel. Bijvoorbeeld met alleen olijfolie en geraspte parmezaan.

Het hoofdgerecht is vaak een vlees- of visgerecht begeleid door groenten. Als toetje eten Italianen graag kaas, een zoet toetje of fruit, zoals de bekende tiramisu of roomijs. Daarna wordt graag een kop espresso genoten, al dan niet begeleid door een digestivo, een glaasje likeur.

Wij zijn het meer gewend om alleen een Italiaans hoofdgerecht te maken, eventueel met een voorgerecht en/of toetje. Dat pasta’s ook volwaardige hoofdgerechten kunnen zijn mag ondertussen wel bewezen zijn. Is het moeilijk om lekker Italiaans te koken? Nee hoor, helemaal niet. Zeker als je voorbij de recepten kijkt die uitgaan van volledig authentieke ingrediënten kijkt. De hele stad doorkruisen om alle benodigdheden te vinden is lang niet altijd een optie of nodig. Ook met eenvoudige ingrediënten kan je erg lekkere Italiaanse gerechten maken. Meer daarover kan je lezen in onze recepten en de overige artikelen over deze fantastische keuken.

Belangrijke ingrediënten zijn onder meer pasta, tomaten, olijfolie, kaas (bijvoorbeeld parmezaan, ricotto, gorgonzola of mascarpone), tonijn en heel belangrijk: de juiste kruiden om gerechten op smaak te brengen. Kruiden die veelvuldig gebruikt worden zijn basilicum, oregano, peterselie, maar ook laurier, rozemarijn, salie, tijm, saffraan en natuurlijk knoflook. Italiaanse kruidenmix zoals die in winkels wordt verkocht bestaat vaak voor een groot deel uit zout en verder onder meer uit basilicum, laurier, oregano, tijm, salie, versgemalen zwarte peper, knoflook, paprikapoeder en uienpoeder. Italiaanse kruidenmix is ook eenvoudig zelf te maken. Meng bijvoorbeeld gelijke delen basilicum, oregano en rozemarijn met eventueel een kleinere hoeveelheid tijm en salie.

Wil je graag meer leren over de Italiaanse keuken of andere keukens? KruidenThuis biedt abonnementen met daarin de beste gedroogde kruiden en specerijen en gaat elke maand op een specifieke keuken in. In die maand ontvang je geselecteerde gedroogde kruiden en specerijen thuis, samen met alle recepten en inspiratie die je nodig hebt om je deze keuken eigen te maken en heerlijk te kunnen koken. Lees verder om meer te weten te komen over deze abonnementen.Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.