Pizza maken

door Sebastiaan op 3 juni 2013


Pizza maken

Zelf de heerlijkste Italiaanse pizza’s maken? Zo moeilijk is het niet. Laat voortaan de kant-en-klare pizza’s uit de diepvries liggen. Lees hier over recepten over en de achtergrond van de Italiaanse pizza.

Pizza is een van meest gegeten gerechten ter wereld. In vrijwel alle landen zijn pizzaria’s te vinden. Desondanks is pizza een vrij recente uitvinding. Oorspronkelijk was het een gerecht voor de armen, die zelfs te arm waren om maccheroni te eten. Hoewel er al eeuwenlang platte broden gebakken werden rond de Middellandse Zee, is de pizza vermoedelijk pas in de 19de eeuw ontstaan. Pizza komt waarschijnlijk dan ook van het Griekse pitta, wat iets als plat brood betekent. Het eerste echte feit rond pizza vond plaats in 1889, toen de koningin van Italië, Margerhita van Savoye, een beroemde plaatselijke pizzabakker liet uitnodigen. Hij bakte drie pizza’s voor haar. De pizza met mozzarella, tomaat en basilicum vond ze het lekkerste, waarna deze als eerbetoon naar haar genoemd werd. Het feit dat het armste gerecht van de armste en armzaligste stad van Italië, Napels, een koninklijk goedkeuren kreeg, was wonderbaarlijk. Ondanks het grote succes van pizza nu, heeft het dan ook lang geduurd voordat de Italianen het leerden eten en waarderen. Pas in de jaren zestig is het eten van pizza in Italië echt gemeengoed geworden.

De Italiaanse pizza staat bekend om zijn dunne, krokante bodem en de kwaliteit van de ingrediënten. Waar de Amerikaanse pizza’s, met hun dikke en zachte bodem, volgestopt worden met de meest uiteenlopende ingrediënten, houden Italianen het graag eenvoudig. En het moet gezegd worden: bij een echt goed gebakken Italiaanse pizza is hoe simpeler, hoe lekkerder. De basis vormt een simpele tomatensaus die dun uitgesmeerd wordt over de bodem. Hieroverheen komt kaas en vaak vlees (bijvoorbeeld ham of salami) en champignons. Oregano en basilicum maken de pizza af, die vervolgens in een zeer hete oven wordt geschoven. Het geheim van het bakken van een goede pizza zit hem in de hoge temperatuur. De steenovens van pizzaria’s worden zo heet dat sommige een pizza in niet veel meer dan een minuut kunnen bakken. De beste resultaten haal je dan ook door je eigen oven zo heet mogelijk te zetten, liefst 250 graden Celcius of hoger.

Zelf een echt goede Italiaanse pizza maken? Lees alles op de volgende pagina’s:

Pizzabodem maken

Alles over de perfecte, krokante pizzabodem. Heb je minder tijd, maar wil je wel een lekkere, krokante bodem? Ga dan voor de snelle versie .

Pizza ingrediënten

Welke pizza te maken? Hier staan de populairste opties opgesomd.

Zelf pizza bakken

Alles over het zelf bakken van pizza’s.

Er zijn honderden varianten op de pizza, met elk andere ingrediënten en een andere smaak. Een aantal van de bekendste zijn:

 

  • Pizza Napoletana (tomatensaus, mozzarella, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza Margherita (tomatensaus, mozzarella, basilicum, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza Salami (tomatensaus, mozzarella, salami, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza Prosciutto (tomatensaus, mozzarella, ham, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza al Funghi (tomatensaus, mozzarella, champignons, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza al Funghi e Olive (tomatensaus, mozzarella, champignons, olijven, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza al Tonno (tomatensaus, mozzarella, tonijn, uit, olijven, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza Hawaï (tomatensaus, mozzarella, ham, ananas, Parmezaan (of oude kaas))
  • Pizza Quattro Formaggi (tomatensaus, mozzarella, gorgonzola, Goudse kaas, Parmezaan)
  • Pizza Quattro Stagioni (tomatensaus, mozzarella, artisjokken, ham, olijven, champignons, Parmezaan (of oude kaas))

Om pizza’s echt goed op smaak te brengen is het belangrijk ook de beste kruiden gebruiken, zoals oregano, basilicum en knoflook. Met ons kruidenabonnement krijg je alle belangrijke kruiden en specerijen thuisgestuurd. Elke maand staat een andere keuken centraal. In deze maand krijg je de kruiden van deze keuken, inclusief voldoende recepten en inspiratie om deze keuken eigen te maken. Door alleen met de beste kruiden te werken krijg je de meeste smaak op tafel. Lees meer over dit abonnement.Abonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.