De Mexicaanse keuken

door Wilrieke op 2 augustus 2013


De Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken is een bijzondere mengeling van eeuwenoude tradities en Europese inbreng. Oude beschavingen zoals de maya´s en de Azteken maakten al machtige sauzen en soepen vol pittige pepers, tomaten en bonen. Ook pompoenen, pinda´s, maïs, cacao en vanille werden al gebruikt. Met de Spaanse veroveraars kwamen nieuwe ingrediënten mee die een belangrijke rol zijn gaan spelen in de Mexicaanse keuken: tarwe en daarmee meel en bloem, en runderen die niet alleen vlees brachten, maar ook melk en kaas introduceerden.

De Mexicaanse keuken is een creatieve keuken. Er wordt bijna niks weggegooid. Oude tortilla’s worden gebakken en zo omgetoverd tot smakelijke tortilla-chips. Doop ze in guacamole of een heerlijke salsa en je hebt een fantastische snack.
Creativiteit uit zich ook in het gebruik van ingrediënten. Mexicanen gebruiken gerust verschillende soorten vlees door elkaar, variëren met verschillende soorten pepers, kaas, kruiden en specerijen. Heb je iets niet in huis? Vervang het betreffende ingrediënt naar eigen inzicht door iets anders.

Mexicanen zijn dol op pittig eten. Er worden wel 250 verschillende soorten pepers gebuikt! Houd jij van pittig of juist niet? Verwijder de zaden en zaadlijsten van pepers wanneer je een voorkeur voor mildere gerechten hebt, of laat ze (deels) zitten voor meer pit.
Bekende Mexicaanse gerechten zijn chili con carneguacamole en natuurlijk vele variaties met nacho's, tortilla’s, burrito’s, enchiladas en taco’s. Veelgebruikte kruiden en specerijen zijn cayennepepertijmpimentoreganopeterselie en salie. Limoen, knoflook en uien zijn de meestgebruikte smaakmakers.

Mexicaanse gerechten zijn soms tijdrovend, maar bijna altijd eenvoudig te maken. Aarzel niet, pak een pan en kook mee!

Recepten

Guacamole

Chili con carne

Jalapeño-poppers

Salsa cruda

Bonenschotel met nacho's

Nacho's uit de oven

Chili zonder carne (vegetarische chili)

Gebakken bonen

Kikkererwten met warm fruit

Pittige omeletAbonnementen

De beste kruiden en specerijen in één abonnement? Alle kruiden thuis, het hele jaar door, zonder de deur uit te hoeven.

Simpel en lekker

 

Zoek tussen alle lekkere, goed geteste en eenvoudig te maken recepten. Dat is koken zonder zakjes of pakjes, maar vol smaak!

Uw eigen Potjes

Genoeg van losse kruiden en verschillende potjes in uw kast? Nu al uw kruiden in één mooie set, afgestemd op uw abonnement.